برابری کیفیت کاتالیست‌های‌ نفت و گاز سرو با نمونه‌های خارجی

فرآیندهای کاتالیستی از مهمترین و کلیدی‌ترین عملیات صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشی کشورهای توسعه یافته و یا درحال توسعه است و با توجه به اینکه کاتالیست در تولید انواع سوخت‌ها و طیف وسیعی از فرآورده‌های میانی و نهایی مورد نیاز جامعه، نقش حیاتی دارد، اهمیت آنها به طور روز افزونی در حال افزایش است.

شرکت دانش‌بنیان نفت و گاز سرو با دستیابی به تولید کاتالیست‌های فرآیندهای اوره، آمونیاک، متانول و گاز سنتز درصنایع پتروشیمی و پالایشگاهی موفق به کسب نتایج درخشان در بومی‌سازی صنایع فوق شده است.

در حاشیه ‌برگزاری دومین رویداد تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی، قرارداد ‌طراحی و ساخت کاتالیست‌های مصرفی واحدهای آمونیاک فی مابین شرکت نفت و گاز سرو  و پتروشیمی هنگام به امضا رسید. در زنجیره تولید محصولات اوره و ‌آمونیاک، هشت کاتالیست مصرف می‌شود که تاکنون هفت کاتالیست آن توسط شرکت نفت و گاز سرو بومی سازی شده و صرفه جویی ارزی بالایی برای کشور به همراه داشته است.

عبدالرضا جوانمردی مدیرعامل شرکت پتروشیمی هنگام در گفت و گوی اختصاصی با اقتصادآنلاین در خصوص قرارداد خرید کاتالیست از شرکت نفت و گاز سرو، گفت: این قرارداد به ارزش یک میلیون یورو با شرکت سرو منعقد شد. کاتالیست‌های نفت و گاز سرو،  رفرنس‌های بسیارخوبی داشته است و کاتالیست های تولید شده در این مجموعه در صنعت پتروشیمی و پالایشی مورد استفاده قرار گرفته و دارای عملکرد بسیار مناسبی است.

وی ادامه داد: پتروشیمی هنگام با بررسی هایی که انجام داد، به این اطمینان رسید که کیفیت کاتالیست‌های تولیدی این شرکت با نمونه‌های خارجی آن تفاوت چندانی ندارد و حتی قیمت آن بسیار مناسب‌تر از برندهای خارجی است.

 

عبدالرضا جوانمردی  بیان کرد: در زنجیره تولید محصولات اوره و ‌آمونیاک، هشت کاتالیست مصرف می‌شود که تاکنون هفت کاتالیست آن توسط شرکت نفت و گاز سرو بومی سازی شده است.‌ همچنین امیدواریم به زودی ایران به جمع دارندگان دانش فنی تولید کاتالیست «سنتز آمونیاک» نیز بپیوندد و با ساخت این ‌کاتالیست مجموعه کاتالیست‌های مصرفی زنجیره اوره و آمونیاک ایرانی خواهد شد.‌

وی  در مورد دومین رویداد تخصصی حمایت از ساخت داخل وشرکت‌های دانش بنیان، اظهار داشت: خوشبختانه امسال استقبال بهتری نسبت به سال گذشته از این نمایشگاه صورت گرفت که نویددهنده این است که سمینارهای سال‌های بعد نیز بهتر از امسال خواهد بود. حضور مدیران عامل بانک های بزرگ کشور و همینطور مدیران شرکت‌های تامین سرمایه مالی، نشان از علاقه بالا به داخلی سازی در صنعت پتروشیمی است .

مدیرعامل پتروشیمی هنگام به نقش پتروشیمی هنگام در داخلی سازی های صورت گرفته، اشاره و  عنوان کرد: پتروشیمی هنگام در بخش هایی که با سازندگان خارجی قرارداد داشت، به دلایل تحریم ها به سمت داخلی سازی و حمایت از شرکت‌های دانش بنیان پیش رفت. در بخش خرید کالا، حدود 44 میلیون یورو خرید داخلی و 280 میلیون یورو خرید خارجی هزینه می‌شد که امروز با رشد سه ونیم برابری داخلی سازی، خرید داخلی  به 115 میلیون یورو و خرید خارجی با کاهش 29درصدی به 199 میلیون یورو رسیده است. به عبارت دیگر هرچه پیشتر رفتیم، سبد داخلی سازی پتروشیمی هنگام بزرگتر شد.

 وی به قراردادهایی که در ابتدا جز قراردادهای خارجی هنگام بود، و بعد از آن به ساخت داخل تبدیل شد، اشاره کرد و گفت: داخلی سازی های که در شرکت صورت گرفته عبارت است از؛ طراحی و ساخت واحد ریفورمر اولیه، ساخت اینترنال راکتور آمونیاک، مبدل‌ها، مخازن دو جداره، طراحی ریکلایمر ، برج های فرآیندی، مخازن تحت فشار و ... بخشی از تجهیزاتی است که داخلی سازی شده و پتروشیمی هنگام با اعتماد به شرکت‌های داخلی، این ظرفیت را در اختیار آنها قرار داده و به خوبی از پس این موضوع برآمده‌اند و تجهیزات را تحویل داده و  در مجتمع نصب شده است.لازم به ذکر است که داخلی سازی‌های انجام شده در شرکت، نزدیک به 80 میلیون یورو صرفه جویی ارزی در بر داشته است.

اعتماد مشتریان پتروشیمی و پالایشی، سرمایه اصلی نفت و گاز سرو است

امیر هومن کریمی وثیق مدیرعامل شرکت نفت و گاز سرو ضمن ابراز خرسندی از انعقاد قرارداد خرید کاتالیست از سوی شرکت پتروشیمی هنگام، در گفت وگوی اختصاصی به اقتصادآنلاین گفت: پتروشیمی هنگام و مدیریت آن با خرید کاتالیست گروه آمونیاک از شرکت سرو، تصمیم بزرگ وشجاعانه‌ای گرفته‌اند. هر واحد پتروشیمی در زمان راه اندازی تابع طراح کارخانه است که اولویت آنها خرید کاتالیست‌های خارجی است. اما امروزه به خاطر شرایط تحریم‌ها، واحدهای پتروشیمی در حال اعتماد به شرکت‌های داخلی و حمایت از داخلی سازی هستند.

کریمی خاطر نشان ساخت: نفت و گاز سرو با پشتوانه و اعتماد مشتریان خود در کشور در صنایع پتروشیمی، پالایشی و فولادی از جایگاه بسیار مناسبی در تولید کاتالیست برخوردار است و در این زمینه، رزومه قابل توجهی دارد. لذا مجموعه پتروشیمی هنگام نیز با اعتمادی که مشتریان دیگر به محصول ما داشتند، این تصمیم را گرفته و براساس قرارداد منعقد شده، قرار است تمام کاتالیست‌های واحد آمونیاک و اوره پتروشیمی هنگام به جز کاتالیست سنتزآمونیاک (که در رده کاری سرو نیست) توسط شرکت نفت و گاز سرو تامین شود.

کریمی به میزان قرارداد اشاره کرد و گفت: میزان قرارداد به طور کامل مشخص نشده ولی حدودا 4.5 میلیون یورو برآورد شده است. اگر قرار بود که این کاتالیست‌ها  از شرکت تاپسو خریداری شود، 20 الی 25 درصد بالاتر از این میزان باید هزینه می شد. لذا با این قرارداد هم صرفه جویی ارزی در پتروشیمی هنگام اتفاق افتاده است هم اینکه بیش از 70درصد از مواد اولیه مورد استفاده در تولید این کاتالیست‌ها، داخلی است و به خاطر تهیه مواد اولیه نیز ارز از کشور خارج نشده است. و این نشان میدهد که در جهت توسعه پایدار و تضمین تعهدات شرکت سرو، تمهیدات بالایی در تامین مواد اولیه و همچنین افزایش ظرفیت تولید کاتالیست داشته است به طوری که کارخانه جدیدی با ظرفیت تولید سالانه بیش از 5 هزار تن از انواع کاتالیست های مورد استفاده در صنایع پتروشیمی، پالایشی و فولاد در دست احداث است.

مدیرعامل پتروشیمی هنگام

ایران از واردات کاتالیست‌های اوره و آمونیاک بی‌نیاز می‌شود!

 

مدیرعامل شرکت پتروشیمی هنگام از واگذاری ساخت آخرین کاتالیست مصرفی محصولات زنجیره اوره و آمونیاک به ‌شرکت‌های دانش بنیان ایرانی خبر داد و اعلام کرد: به زودی ایران از واردات تمامی کاتالیست های محصولات اوره و آمونیاک ‌بی‌نیاز خواهد شد.‌

«علیرضا جوانمردی» در حاشیه ‌برگزاری دومین رویداد تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی در جمع خبرنگاران با اشاره به امضای قرارداد ‌طراحی و ساخت کاتالیست مصرفی واحدهای آمونیاک با شرکت‌های سازنده ایرانی، گفت: در زنجیره تولید محصولات اوره و ‌آمونیاک هشت کاتالیست مصرف می‌شود که تاکنون هفت کاتالیست بومی سازی و ایرانی سازی شده است.‌

مدیرعامل شرکت پتروشیمی هنگام با اعلام اینکه تفاهم نامه ساخت آخرین کاتالیست مصرفی واحدهای اوره و آمونیاک امضا شده ‌و امیدواریم به زودی ایران به جمع دارندگان دانش فنی تولید کاتالیست «سنتز آمونیاک» بپیوندد، تصریح کرد: با ساخت این ‌کاتالیست مجموعه کاتالیست‌های مصرفی زنجیره اوره و آمونیاک ایرانی خواهد شد و از واردات کاتالیست های مصرفی این ‌زنجیره بی نیاز خواهیم شد.‌

وی با اشاره به برنامه ریزی برای بهره برداری واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام در سال 1400، خاطرنشان کرد: امیدواریم پس ‌از راه اندازی واحد آمونیاک، به فاصله چند ماه واحد اوره این طرح پتروشیمی هم در مدار بهره برداری قرار بگیرد.‌

پتروشیمی هنگام تفاهم خرید کاتالیست‌های واحد آمونیاک را با شرکت نفت و گاز سرو امضا کرد.‌

 گفتنی است، دومین رویداد تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی با مشارکت بیش از 200 شرکت دانش بنیان، ‌سازنده تجهیزات، پتروشیمی‌ها، بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری بازار سرمایه از بیست و هفتم بهمن‌ماه آغاز به کار کرده ‌است.‌

 

 

 

 

 

 

 

 

پتروشیمی آپادانا کاتالیست‌های سرو را جایگزین لایسنس‌های اروپایی کرد

تولید چرخه کامل کاتالیست‌های آپادانا توسط نفت وگاز سرو

شرکت پتروشیمی آپادانا خلیج فارس در راستای اعتماد به ساخت داخل در صنعت پتروشیمی، تفاهم‌نامه همکاری با شرکت نفت و گاز سرو برای خرید کاتالیست‌های متانول امضا کرده است.

پتروشیمی آپادانای خلیج فارس که یکی از شرکت‌های زیر مجموعه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است با هدف تولید سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول از سال ۹۳ در عسلویه استان بوشهر شروع به فعالیت کرده است.

مهرداد مسعودی مدیرپروژه متانول پتروشیمی آپادانا خلیج فارس در گفت و گوی اختصاصی با اقتصادآنلاین، در خصوص حمایت شرکت پیدک از داخلی سازی در صنعت پتروشیمی ، گفت: شرکت پیدک پیمانکار طراحی، مهندسی و خرید دستگاه‌ها برای پلنت‌های پتروشیمی و پالایشی در کشور است که از سال های گذشته رسالت خود را در حمایت از شرکت‌های داخلی و داخلی سازی بیان کرده است و در همین راستا از شرکت‌های داخلی بسیاری حمایت کرده است.

مدیر پروژه متانول پتروشیمی آپادانا در مورد تفاهمنامه امضا شده با شرکت نفت و گاز سرو گفت: این قرارداد نیز در جهت رسالت حمایت از ساخت داخل است و می‌توان گفت شرایط تحریم ها نیز در حمایت از صنعت داخل موثر بوده است. وی تصریح کرد: کاتالیست از جمله تجهیزاتی است که مدیران ارشد شرکت ها ترجیح می‌دهند که از برندهای خارجی استفاده کنند چرا که بسیار تعیین کننده و موثر در کیفیت تولیدات پتروشیمی ها است. به همین دلیل مدیران پتروشیمی‌ها این ریسک را نمی‌پذیرفتند که کاتالیست را که جز صنایع های‌تک و استراتژیک هستند را به شرکت‌های داخلی بسپارند.

وی ضمن اشاره به اینکه واحدهای پتروشیمی ترجیح می‌دهند از شرکت‌هایی کاتالیست تهیه کنند که رفرنس بالایی دارند، تاکید کرد: پتروشیمی آپادانا، با بررسی‌هایی که انجام داد به این نتیجه رسید که شرکت نفت و گاز سرو با مطالعاتی که انجام داده، توانسته است کاتالیست‌های با رفرنس بالا و با کیفیت را تولید کرده است  که گواه این موضوع، رضایت مشتریان دیگر این شرکت هستند.

 

مسعودی بیان داشت: پتروشیمی آپادانا نیز در این راستای و حمایت از ساخت داخل، تفاهمنامه‌ای با شرکت نفت و گاز سرو امضا نمود تا بتواند کاتالیست‌های مختلف برای پلنت متانول این طرح پتروشیمی را تامین نماید. کاتالیست­های مورد توافق شامل 6 کاتالیست هیدروژناسیون، کاتالیست پری فورمینگ، کاتالیست ریفورمینگ اولیه، کاتالیست ریفرمینگ اتوترمال، سولفورزدایی و کاتالیست استراتژیک سنتز متانول می باشد.  امیدواریم این تفاهمنامه منشا خیر برای پتروشیمی آپادانا و در کل صنعت پتروشیمی کشور باشد.

وی در پایان به صرفه جویی ارزی ایجاد شده به واسطه خرید کاتالیست‌های داخلی سازی شده اشاره داشت و گفت: با توجه به اینکه توافق نهایی از لحاظ قیمت هنوز انجام نشده است، عدد دقیقی از میزان صرفه جویی ارزی مشخص نیست اما مطمئنا صرفه جویی ارزی بسیاری در بر خواهد داشت.چراکه وقتی شرکت‌های خارجی احساس می کردند که مجبور به خرید از آنها هستیم، با هر قیمتی که می خواستند کاتالیست را دراختیار ما قرار می دادند اما با توجه به اینکه ساخت کاتالیست‌های واحدهای متانول، توسط شرکت نفت و گاز سرو داخلی سازی شده است مطمئنا با کیفیت بالا و قیمت مناسب تر می تواند صرفه جویی ارزی بالایی برای کشور وصنعت پتروشیمی به همراه داشته باشد.

کیفیت و تکمیل خدمات مهندسی کاتالیست، تعهد شرکت نفت و گاز سرو به مجتمع­های صنعتی است!

امیرهومن کریمی وثیق مدیرعامل شرکت نفت و گاز سرو در خصوص تفاهمنامه امضا شده با شرکت پتروشیمی آپادانا برای خرید کاتالیست از این شرکت به اقتصادآنلاین گفت: تفاهمنامه با پتروشیمی آپادانا مانند قراردادهای قبلی این شرکت است. پتروشیمی‌های متانول در زنجیره تولید 7 کاتالیست نیاز دارند که نفت و گاز سرو کل زنجیره تولید آن را کامل  تولید کرده است اما پتروشیمی‌های اوره و آمونیاک 9 کاتالیست نیاز دارند  که از این تعداد شرکت سرو 8 تا کاتالیست را تولید کرده است.

وی بیان کرد: تفاهمنامه با پتروشیمی آپادانا خلیج فارس نیز به اعتبار و اعتماد تمام کاتالیست‌هایی که در پتروشیمی شیراز ، پتروشیمی مسجد سلیمان، پتروشیمی آرین متانول، پالایشگاه تبربز، پالایشگاه اصفهان و ... مورد استفاده قرار گرفته است و عملکرد آن مورد پذیرش قرار گرفته، به امضا رسید.

کریمی تاکید کرد: کار بزرگی که شرکت های پتروشیمی آپادانا و پتروشیمی هنگام انجام داده‌اند، این است که چرخه کامل تولید کاتالیست را از  نفت و گاز سرو خرید کرده اند.

مدیرعامل نفت و گاز سرو خاطر نشان ساخت:  تفاوت دیگر پتروشیمی های هنگام و آپادانا این است که لایسنسورهای  این دو اروپایی بوده و با وجود اینکه از بهترین برندهای اروپایی استفاده می کردند، به کاتالیست های تولید شده در نفت و گاز سرو اعتماد کردند و این یک تدبیر بزرگ از سوی مدیریت این شرکت ها است و امیدواریم منشا خیر برای کشور و صنعت پتروشیمی باشد و زین پس اعتماد مستحکمتری نسبت به تولید کننده ایرانی و کاتالیست سازهای ایرانی شود.

نفت و گاز سرو با تکمیل تولید چرخه کاتالیست های فرآیندی در کنار معدود شرکت های توانمند اروپایی چون جانسون متی، کلارینت و تاپسویی قرار گرفته است که باعث ایجاد ظرفیت بالایی برای حضور در بازارهای بین المللی و صادرات تکنولوژی ایرانی شود.