بیست و پنجمین کارگاه آموزشی کاتالیست های فولادی به میزبانی شرکت نفت و گاز سرو برگزار شد.
تخصصیترین رویداد صنعت فولاد به میزبانی شرکت نفت و گاز سرو برگزار شد
بیست و پنجمین کارگاه آموزشی تخصصی کاتالیست های هتروژن با رویکرد کاتالیست های فرآیند احیا مستقیم آهن در تاریخهای ۱۹ و ۲۰ تیرماه ۱۴۰۳ در مرکز همایشهای کوشک وزارت نفت برگزار شد. این دوره با تدریس آقای دکتر مهران رضایی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو و عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران، همراه بود. دکتر رضایی همچنین عضو شورای سیاستگذاری مرکز نوآوری و فناوری سروینو است و با توجه به تجربه و تخصص خود، به آموزش و انتقال دانش به شرکتکنندگان این دوره پرداخت. این دوره با حضور بیش از ۱۳۰ نفر از مدیران، متخصصان و کارشناسان ۲۹ مجتمع فولادی از سراسر کشور برگزار شد.
شرکت دانشبنیان نفت و گاز سرو به عنوان اولین تولیدکننده کاتالیست در ایران، نقش مهمی در تأمین نیازهای صنعتی کشور ایفا میکند. این شرکت در حال حاضر ۳۰ گرید مختلف از کاتالیستهای مورد استفاده در صنایع فولاد، پالایش و پتروشیمی را تولید میکند. از جمله دستاوردهای مهم این شرکت میتوان به تولید و تامین ۸۰۰۰ تن کاتالیست احیای مستقیم آهن و بارگذاری ۲۷ ریفورمر احیای مستقیم آهن در کشور با استفاده از کاتالیستهای تولیدی خود اشاره کرد.
علاوه بر این، شرکت نفت و گاز سرو در زمینه تولید انبوه و بارگذاری کاتالیستهای سولفورزدایی که در صنایع فولاد و پتروشیمی استفاده میشوند، نیز موفقیتهای چشمگیری داشته است. به طوری که در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد فولاد تولیدی کشور با استفاده از کاتالیستهای این شرکت دانشبنیان تولید میشود. این دستاوردها نشاندهنده توانمندی و تخصص بالای شرکت نفت و گاز سرو در تأمین نیازهای حیاتی صنایع کلیدی کشور است.
در ابتدای مراسم، آقای مهندس محمود رضایی، مدیر مهندسی فروش شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو، ضمن خوشامدگویی به میهمانان، به بیان بخشی از دستاوردهای شرکت در حوزه فروش و صادرات پرداختند. وی در سخنان خود بر اهمیت حرکت به سمت تولید دانشمحور و تکنولوژیمحور شدن صنایع کشور تاکید کرد و بیان داشت که این رویکرد میتواند نقش بسزایی در پیشرفت و توسعه صنعت نفت و گاز ایفا کند. رضایی همچنین به موفقیتهای اخیر شرکت در زمینه افزایش صادرات و نفوذ به بازارهای بینالمللی اشاره کرد و اظهار امیدواری کرد که با ادامه این روند، شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو بتواند به یکی از پیشروان صنعت کاتالیست در سطح جهانی تبدیل شود.
در میانه این مراسم آقای مهندس میلاد کماسی، سرپرست مهندسی فروش کاتالیستهای فولادی شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو، به ایراد سخنرانی پرداخت. وی در این مراسم اعلام کرد که این شرکت در راستای رسالت خود و به منظور افزایش توان علمی و فنی متخصصین صنایع فولاد، پتروشیمی و پالایش نفت، هر ساله اقدام به برگزاری کارگاههای تخصصی و آموزشی در زمینه صنعت کاتالیست میکند. علاوه بر این، این شرکت با تالیف و انتشار کتابهای تخصصی مرتبط با این صنعت، تلاش میکند تا اطلاعات و دانش فنی مورد نیاز را در اختیار متخصصین و کارشناسان قرار دهد.
یکی از نکات برجسته این رویداد، رونمایی از کتابچه گزارش بهرهبرداری سالانه واحدهای DRI است که در سال ۲۰۲۳ با استفاده از کاتالیستهای این شرکت فعالیت کردهاند.
این کتابچه که نتیجه تلاش مداوم کارشناسان و متخصصان شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو و تعامل نزدیک با دیگر کارشناسان صنعت کاتالیست است، به جمعآوری و تحلیل پارامترهای مختلف بهرهبرداری مرتبط با کیفیت کاتالیستها پرداخته است. در این گزارش، تاثیر کیفیت کاتالیست بر تناژ و کیفیت آهن اسفنجی تولید شده در واحدهای مصرفکننده کاتالیست بررسی شده و علاوه بر آن، از نقطه نظر اقتصادی نیز به بررسی مصرف آب، برق و گاز در این مجتمعهای صنعتی پرداخته شده است. همچنین در این کتابچه، آمار مربوط به کیفیت گندله و آب مصرفی در واحدهای فولادی مذکور نیز گزارش شده است.
مهندس کماسی همچنین نوید از ارائه کتابچه گزارش بهرهبرداری سالانه واحدهای DRI سال ۲۰۲۴ و برگزاری بیست و ششمین کارگاه آموزشی کاتالیستهای هتروژن با رویکرد فرآیند احیای مستقیم آهن را داد. این کارگاه با همکاری مرکز نوآوری و فناوری سروینو و شرکت دانشبنیان توسعه صنایع نفت و گاز سرو برگزار شد.
مهندس کماسی همچنین نوید از ارائه کتابچه گزارش بهرهبرداری سالانه واحدهای DRI سال ۲۰۲۴ و برگزاری بیست و ششمین کارگاه آموزشی کاتالیستهای هتروژن با رویکرد فرآیند احیای مستقیم آهن را داد. این کارگاه با همکاری مرکز نوآوری و فناوری سروینو و شرکت دانشبنیان توسعه صنایع نفت و گاز سرو برگزار شد.
در حاشیه برگزاری کارگاه کاتالیست شرکت نفت و گاز سرو، رسانه سروماندگار با چند تن از متخصصین حاضر در این همایش درباره برگزاری رویدادفوق مصاحبه اختصاصی انجام داده است که در ادامه به آن می پردازیم.
مهندس جواد عسگری، سرپرست تولید مگامدلهای واحد احیا مستقیم شرکت فولاد مبارکه
از اقدامات موثر شرکت نفت و گاز سرو برگزاری کارگاه آموزشی کاتالیستهای هتروژن بود که به تقویت ارتباط در اکوسیستم فولاد نیز کمک کرد. پیش از این در ایران محلی برای رویارویی، تبادل نظر و ایجاد زبان مشترک میان مهندسین احیاء مستقیم فولاد وجود نداشته است. از سوی دیگر نیز این گردهمایی سبب میشود سازنده کاتالیست با نیازهای این بخش آشنا شود و نظرات مصرف کنندگان محصول را در راستای اصلاح و بهبود تولید بشنود. فکر میکنم شرکت نفت و گاز سرو به خوبی توانسته این بخش ایفای نقش کند.
مهندس محسن پژمان نیا، سرپرست تولید مدیر احیاء مستقیم شرکت فولاد مبارکه
این کارگاه نشان میدهد هماهنگی و همکاری بین اقشار مختلف صنعت، از جمله صنعت فولاد، شرکتهای نفت، نیروگاهها و سایر صنایع، برای دستیابی به اهداف تولیدی و کیفیتی مشترک چقدر اساسی است. با توجه به محدودیتهای ناشی از تحریمها و اثرات منفی آن بر برنامهریزی دقیق و پیشرفت طرحها، اهمیت هماهنگی و تعامل بین این صنایع به وضوح مشخص میشود. یکی از نقاط مثبت این کارگاه گردهمایی کل مجموعههای فولادی جهت دیدار و انتقال تجربه و تبادل اطلاعات است. این کارگاه پیش از این نیز برگزار شده است اما در هر دوره عناوین جدیدی مطرح میشود که موارد پنهان را برای ما روشن میکنند.
مهندس حمید تختیفر، کارشناس دفتر فنی فولاد هرمزگان
آقای دکتر رضایی در تدریس بسیار باسواد و توانمند هستند. آموزشهای وی در حوزه نگهداری از کاتالیستها برای همه روان، قابل فهم و بسیار کاربردی است. من فکر میکنم این دومین یا سومین دورهای است که در این کارگاه شرکت میکنم و هر بار مطالب جدید و غیرتکراری ارائه میشود. تنوع و آموزشهای جدید هر دوره، بسیار ارزشمند است.
مهندس محمد قانعی، مدیر پروژه بهرهبرداری مجتمع فولاد بافق
استراتژی و اهداف شرکت سرو برای ترویج دانش بسیار جذاب است. تولید، تحلیل و ترویج دانش در این شرکت فرآیند درستی را طی میکند. حضور کارشناسان مختلف در کلاسهای آقای دکتر رضایی که نعمتی برای کشور هستند، بسیار مفید است. امیدوارم این همایش 10ساله پا برجا بماند، گسترش یابد و به استفاده از پتانسیل کارشناسان جوان داخل کشور کمک کند.
مهندس بابک عبدالکریمی کاشانی، کارشناس بازرسی شرکت MNT
کارگاه کاتالیست هتروژن بسیار مفید بوده است، زیرا اکنون با توجه به تستهایی که انجام میدهیم، میدانیم که این تستها به چه دلیل انجام میشوند. دکتر رضایی در این کارگاهها توضیح میدهند که تستهای مربوط به سختی، پروفیت و سایر موارد چه اهمیتی دارند و این توضیحات باعث میشود که مفهوم کاتالیستها را بهتر درک کنیم و بدانیم به کجا میخواهیم برسیم.
فرزان نوروزی، سرپرست تولید احیاء مستقیم فولاد مبارکه
در طی 10 سال همکاری با شرکت نفت و گاز سرو در رویدادهای مختلف به صورت عمومی و خصوصی شرکت کردیم و توانستیم در دانش و منابع شرکت سهیم باشیم. بعضا یک سری اطلاعاتی وجود دارد که تئوریک به حساب می آید، یا اطلاعات مربوط به ساخت کاتالیست است؛ خوشبختانه توانستیم این اطلاعات را دریافت کنیم و با استفاده از آن از کاتالیست به بهترین شکل استفاده کنیم و شاهد راندمان و طول عمر بیشتری از این محصول در واحدهای خودمان باشیم. راندمان بالاتر برای ما به معنای کاهش هزینه است.
علیرضا قاعدشرفی، مدیر تولید واحد تولید فولاد نی ریز
من قبلا هم در سایر رویدادهای شرکت نفت و گاز سرو شرکت کرده بودم، اما بیست و پنجمین کارگاه این شرکت به طور تخصصی درباره کاتالیست ریفرمر بود. بعضی از نکاتی که آقای دکتر رضایی به آن اشاره کردند برای من که چند سال سابق کاری دارم تازگی داشت. عمق مطلبی که در کارگاه انتقال میدهند به لحاظ علمی و کاربردی در صنعت بسیار زیاد است. به نظر من این کارگاه بسیار پربار، علمی و قوی بود.
محسن خسروجردی، کارشناس و برنامه ریزی تولید دفتر فنی شرکت پارس فولاد سبزوار
من دومین بار است که در این کارگاه شرکت می کنم. دفعه قبل اطلاعات خوبی از این کارگاه دریافت کردم که بر آموزش من به اپراتورها و اقناع مدیریت نسبت به اهمیت موضوع اثرگذار بود. سعی می کنم در کارگاه بعدی هم حضور پیدا کنم و اطلاعات خود را به روز کنم.
گالری تصاویر
این ویدیو را اینجا ببینید